אופטימיזציה לצרכי קידום אתרים בגוגל היא למעשה הגדרה רחבה למכלול הפעולות הנדרשות לצרכי התאמת עמודי האתר המקודם למטרות ודרישות הקידום השונות בגוגל ובעיקר לצרכי קידום האתר אורגנית, עם אופטימיזציה נכונה של האתר נוכל לתת לאתר להתקדם בדירוג תוצאות החיפוש במנוע החיפוש Google שמהווה כיום את המנוע החיפוש העיקרי והגדול ביותר באינטרנט.
גוגל מייחס חשיבות רבה למהירות טעינת דפי האתר, אתר אינטרנט צריך להיטען תוך כ-3 שניות מקסימום ע"פ Google ולכן אתרים הנחשבים לאיטיים יותר עלולים למצוא את עצמם מדורגים נמוך יותר בתוצאות החיפוש. בנוסף, אתר "איטי" יזכה לאחוזי נטישה גבוהים, פגיעה בחוויית המשתמש ויחס המרה נמוך.
האופטימיזציה נחלקת לשני חלקים:
- פעוולות שנעשה בתוך האתר/דף ונקראת OnSite Optimization.
- פעולות שנעשה מחוץ לאתר/דף ונקראת OffSite Optimization.
אופטימיזצית האתר תכלול בין היתר:
- פעולות אופטימיזציה לקוד האתר – קוד סמנטי ותקין ללא שגיאות.
- פעולות אופטימיזציה למבנה האתר- מבנה תקין של האתר באמצעות תגיות של HTML-5, היררכיה נכונה, תפריט ניווט לכל חלקי האתר וכו'…
- פעולות אופטימיזציה לתכני האתר – שימוש בכותרות ראשיות וכותרות משנה, טקסטים חלופיים לתמונות, קישורים יוצאים ונכנסים ועוד…
- פעולות אופטימיזציה נוספות – התייחסות למהירות טעינת דפי האתר, טעינה נכונה של סקריפטים באתר, טעינת פונטים, גדלי תמונות וכו'.
במדריך זה נסקור ונציג בפניכם מידע כללי לפעולות האופטימיזציה העיקריות הנדרשות לצרכי קידום אורגני בגוגל והאצת האתר.
שרת ואחסון האתר
כשאנו רוצים לבנות אתר אנו צריכים לבחור באחסון על גבי שרת מהיר בעל פס רחב וזכרון מספיק גדול, אחסון מאובטח, רצוי על גבי ענן (מומלץ Google Cloud), אחסון שעומד בתקן של GDPR – ארגון התקינה האירופי לשמירה מאובטחת של תוכן ומידע על הגולשים, שרת שה-TTFB שלו מהיר מאוד. אחסון שנותן לנו גיבויים על בסיס יומי ושבועי, אחסון מראה (אם האחסון נופל מיד עובר לשרת גיבוי בכדי שהאתר יהיה תמיד "באוויר").
מומלץ לאחסן את האתר בשרת הממוקם בחוות שרתים בישראל באם האתר מיועד לקהל הישראלי, כך שזמני הטעינה יהיו נמוכים משמעותית בהשוואה לאתרים המאוחסנים בחוות שרתים זרות.
אופטימיזציה לקוד האתר
תיקוני קוד אותם יש לבצע לפני תחילת הליכי הקידום האורגני בגוגל. פעולות אלו ניתנות להתאמה לכלל אתרי האינטרנט המיועדים לצרכי קידום, ואין הבדל בין אתרים שנבנו בקוד סגוראו באתרים שנבנו במערכות תוכן CMS קוד פתוח (וורדפרס / ג'ומלה / מג'נטו / דרופל). על האתר להיות בעל קוד נקי, קצר, סמנטי ובעיקר ללא שגיאות קוד. ניתן לבדוק אם הקוד הוא וולדיטי ותקין דרך הקונסול של הדפדפנים (כרום / פיירפוקס) או דרך אתר המיועד לכך לדוגמא: https://validator.w3.org
אופטימיזציה למבנה האתר
אתר אינטרנט שבנוי נכון עם היררכיה נכונה הוא ללא ספק אחד מהגורמים המשפיעים ביותר על טעינת האתר והצלחת הליכי SEO (קידום אורגני מבוסס אופטימיזציה), מבנה נכון של האתר יעלה וישפר גם את יחסי ההמרה בין מספר הגולשים המגיעים לאתר לבין מספר הגולשים המבצעים בו פעולה מקדמת מכירה (ליד מכירה).
פעולת האופטימיזציה למבנה האתר מיועדת לצרכי יצירת היררכיה נכונה תוך התחשבות בחשיבותו של כל איזור בדף , חלוקה לקטגוריות ותתי קטגוריות תוכן במבנה האתר, שיפור יכולות הניווט בתפריט ובאתר באופן כזה שהן יאפשרו לכל גולש/ת ממוצע/ת לנווט בין בין דפי האתר ובתוכן בקלות ובמהירות, אני ממליץ להכניס גם עמוד של מפת XML באמצעותה יהיה ניתן לסדר את רשימת דפי האתר בהתאם לחשיבות של כל עמוד ועמוד.
אופטימיזציה לתוכן
נושא התוכן באתר הוא פרמטר חשוב מאין כמוהו ויש שיאמרו שהוא הפרמטר העיקרי עבור ה-SEO, מנוע החיפוש גוגל מחשיב את תוכן האתר כ-"התוכן הוא המלך". אופטימיזציה לתוכן האתר תכלול התייחסות לכל אחת ממילות וביטויי המפתח שנועדו לייצר את הקישור שיוצג בשאילתות החיפוש בגוגל.
אופטימיזציה לתוכן האתר לצרכי קידום אורגני בגוגל מתבצעת בכמה דרכים:
- שימוש בתגיות ה-מטא (METADATA) המוטמעות בקוד של כל אחד מעמודי התוכן המיועדים לקידום.
- הוספת כותרת רלוונטים לכל דף (TITLE) שמתארת את תוכן הדף.
- הוספת תיאור לדף באמצעות התגית Meta Description.
- הוספת תיאור קצר לדף באמצעות התגית Meta Content.
- שימוש בתגי כותרת H1-H6, כותרת ראשית תצויין בתגית H1, כותרת משנית H2, טיזר H3, סעיפים H4, תתי סעיפים H5-H6.
- שימוש בתגיות עבור מבנה האתר ואיזורי תוכן nav, section, header, footer, side, p וכו'.
- תגיות ALT לתמונות – טקסט אלטרנטיבי לתמונות רצוי גם כותרת ותיאור.
- שימוש בפירורי לחם Breadcrumbs.
- מניעת תוכן כפול או משוכפל.
- שיבוץ מילות מפתח / זנב ארוך.
- קישורים נכנסים איכותיים, קישורים פנימיים בין דפי האתר וקישורים יוצאים.
- הטמעת Schema Markup בין דפי האתר ואיזורים של שאלות ותשובות.
- הפניות 301/302 בהתאם לצורך שלא יהיו באתר קישורים שלא מובילים לשום מקום 404.
- מפת אתר ב-xml לניווט בין דפי האתר.
אופטימיזציה לתמונות
שימוש בתמונות באתרים המיועדים להליכי קידום אורגני חייבים להיות בעלי משקל נמוך לא יותר מ-100KB לתמונה בכדי לא לפגוע בטעינת העמוד, התמונה תהיה בעלת גודל שאנו משתמשים בה באתר לדוגמה אם אנחנו מטמיעים בדף תמונה בגודל של 800X600 פיקסלים, נדאג שגודל התמונה שאנחנו מעלים לשרת תהיה בגודל הזה ולא קטנה יותר או גדולה יותר, שימוש בתגית ALT (טקסט אלטרנטיבי) לצרכי תיאור התמונה (חשוב להקפיד על תיאור מדויק של הנראה בתמונה).
התייחסות לאתרי WordPress באופטימיזציה
מהירות טעינת האתר היא פרמטר חשוב באופטימיזציה. ולפני שאתם מעמיסים על האתר שלכם תוספי וורדפרס שמבטיחים שיפור מהירות, בואו נבין מה בדיוק האתר צריך.
יש לוודא שהמתכנת שלכם מפתח אתרים מהירים ואף לדרוש ממנו התחייבות לזמני טעינה טובים. קוד נקי, שימוש מושכל בתוספים, התבססות על תבניות בסיסיות, שימוש ב CSS וJS בצורה נכונה, הם הבסיס לפיתוח אתר מהיר.
את בדיקת מהירות דפי האתר שלכם נבצע בכלי המנהלים של גוגל בחשבון שלכם או בכלי חיצוני. הכלי ייתן לכם ציון מהירות ויציג את הבעיות המרכזיות ודרכים לשיפורם. אתם לא חייבים ציון 100 כדי להתקדם בגוגל. אך צריך לוודא שהאתר לא יהיה איטי מדי.
כלים מומלצים שעוזרים לאנשי המקצוע להבין את מקור בעיות המהירות הוא Pingdom ו-GT Matrix.
1. שימוש בתבנית קלה ומהירה
כל אתר וורדפרס לצורך בנייתו משתמש כבסיס בתבנית עיצוב (Theme), בכדי שהאתר ייטען מהר אנו צריכים להשתמש בתבנית קלה ומהירה, התבניות המומלצות הם: Ocean-WP, Astra, Hello, Kava Theme.
2. תוספים / Plugins
צמצום השימוש בתוספים/פלאגינים למינימום האפשרי' "מרבה תוספים/פלגינים מרבה דאגה" השתמשו בכמה שפחות תוספים, תוספים יכולים להזיק לאתר שלכם ולהאט את עלייתו ובכך לפגום ולפגוע בחוויית הגלישה.
3. מחיקת תוספים / Plugins שאינם בשימוש:
כבו ומחקו תוספים ותבניות עיצוב שאין לכם שימוש.
4. הגדירו כתובות ידידותיות לדפים הפנימיים (Permalinks)
ההמלצה היא לשנות את מבנה הקישורים שוורדפרס מציעה לנו כברירת המחדל מכתובות עם פרמטרים (/?p=5) לכתובות ידידותיות (%כותרת-הפוסט%).
5. הוספת תוסף שמירת מטמון
השתמשו בתוסף קאש – Cache ("זיכרון מטמון") משמעו שמירת האתר בדפדפן הגולש כדפים סטטיים, כך שבגלישה חוזרת, לא יהיה צורך לטעון את כל הדף מהשרת מחדש אלה האתר ייטען רק את החלקים שעברו שינוי. קיימים המון תוספי Cache לוורדפרס. המומלץ שבהם הוא wp-rocket.
התוספים יתנו לכם את האופציה של minification של קבצי Html / JavaScript / CSS לצורך הקטנת זמן הטעינה שלהם – אם אינכם יודעים להגדיר את התוסף העזרו במתכנת / איש מקצוע בכדי לא "לשבור" את האתר, דחיסת קבצי האתר ב-GZIP ועוד הרבה הגדרות קטנות שמשפרות ביצועים בהתאם לתפקודים שונים של האתר.
6. התקנת תוסף SEO
ישנם 2 תוספים מצוינים שמומלצים: Yoast ו- Rank Math
בעזרת תוספים אלו תוכלו להגדיר את כותרת האתר, תיאור האתר, תיאור עבור גוגל, תמונה לרשתות החברתיות, מעקב ואינדקס בגוגל וכו'.
7. התקנת תוסף לכיווץ והקטנה של תמונות
אופטימיזציה לתמונות הינה גורם קריטי בזמן טעינה של אתרים, היא משפרת את מהירות טעינת האתר, מצמצמת משמעותית משאבי שרת והתעבורה, שמירה של תמונות בפוטושופ או אילוסטרייטור כ- Save For Web לא תמיד מספיקה, כיום ישנם תוספים שמבצעים עבודה נפלאה בדחיסה והקטנה של תמונות מבלי לפגוע באיכותן גם בזמן העלאת תמונות למדיה בוורדפרס.
התוספים המומלצים:
8. טעינת פונטים
אתרים רבים שנבנים בוורדפרס ובמיוחד באמצעות הבילדרים השונים כשבראשם Elementor טוענים את חבילת הפונטים של Google Fonts מהשרת של גוגל דבר שמאט את טעינת האתר, לצורך שיפור מהירות האתר עלינו להוריד את הפונטים שאנחנו משתמשים בהם מגוגל ורק במשקלים שאנו משתמשים בהם ולטעון אותם בצורה לוקאלית (מקומית, כלומר מהשרת האחסון שלנו), דבר זה ישפר את ביצועי האתר ועלייתו המהירה.
9. טעינת סקריפטים של פיקסל פייסבוק וגוגל בסוף הפוטר
לצורך בדיקה של נתוני האתר, הרגלי גלישה של באתר לצורך סטטיסטיקות ו-"צביעת הגולשים" עבור רימרקטינג אנו נדרשים להוסיף סקריפטים של Facebook Pixel, Google Tag Manager, Google ADS, Google Anlytics וכו'… מומלץ שאת הסקריפטים הנ"ל נטמיע ב-Footer של האתר כך טעינת הדפים של האתר תהיה מהירה יותר.
10. שימוש ב-CDN וחיבור האתר ל-Cloudflare
כדי להגביר את קצב טעינת האתר והצגתו לגולשים נחבר את האתר לשירות CDN.
מה זה CDN?
CDN הינו שירות המאיץ את האתר ע"י הגשת עמודי HTML סטטיים בשרתים מרובים, כלומר ה-CDN יוצר כמין אתר מראה של האתר שלנו כשהוא הופך את דפי האתר לסטטיים וכל גולש מקבל את האתר מהמקום שהכי קרוב למיקום שהוא גולש ממנו.
לסיכום: הראנו כאן את הדרכים לביצוע אופטימיזציה לאתר האינטרנט, כמובן שיש עוד הרבה דברים לעשות אבל זה על קצה המזלג. אם כל אלו לא עוזרים, קיימות טכניקות נוספות לשיפור זמני הטעינה. מומלץ להיעזר באיש מקצוע ולוותר על תוספים לא מוכרים שמבטיחים שיפורי מהירות.